Rendszeres olvasók

2015. július 8., szerda

Hasznos applikációk

Ahogy a kép is mondja " a technológia nem fogja helyettesíteni a tanárokat, de azok a tanárok valószínűleg, akik használják őket fel fogják váltani azokat, akik nem."

Lehet, hogy a koromból adódóan, esetleg a mérnökinformatikus tanulmányaimból kifolyólag, de szeretek mindenféle alkalmazást és weboldalakat használni a tanításhoz és a házi feladatokhoz. Habár ezek nagy részét nekem kell megtölteni tartalommal, hogy arra tudjam használni, amire én akarom, mégis megéri belefektetni energiát és időt, mert később jelentősen megkönnyíti a munkámat és talán a tanulók is megszeretik a használatukat.

Most felsorolok pár app-ot és oldalt, amit nap mint nap használok és elég jól működnek, szerintem.

Schoology

Körülbelül másfél hónapja használom az oldalt, egy ingyenesen elérhető online osztályterem, ahova a tanulókat beregisztrálva akár több osztályt és csoportot is létrehozhatunk. Egyben látom az összes embert, aki hozzám jár, tudok nekik üzenni, és ők is tudnak nekem. Igazából olyan, mint egy facebook elég sok extrával. Ugyanúgy van üzenőfala is, ahol meg lehet osztani dolgokat vagy éppen fel lehet tölteni feladatokat. Ami viszont a legjobb benne, hogy előre meg lehet írni teszteket és feladatokat, amiket később csak ki kell adni az adott embernek és ő online, akár a telefonjáról is elérhet, így a papíron is sokat lehet spórolni és nem kell javítani sem, mert a program megcsinálja. (persze nekünk kell begépelni a helyes megoldásokat, de csak egyszer)
Mint már mondtam, van mobil verziója is, amit androidra és apple-re is le lehet tölteni szóval nincs több kifogás, ha valaki nem csinál házi feladatot, mert nincs a gépnél :D. Kapcsolódni lehet vele a dropbox-hoz, de saját tárhelyet is biztosít, valamint a youtube videókat is össze lehet vele kötni, és a programon belül kiküldeni a csoportoknak és a kurzusoknak. 
A diákok csak a megadott csoport és kurzus kóddal tudnak belépni, de ezek után elég beírni az email címet és a jelszót. 

TED 

A TED, ami nem a macis film, is egy kiváló oldal, itt videokat találunk különféle hosszúságban és különféle témákról. Nyilván a youtubeon is vannak ilyenek, de én jobban szeretem ezt, mert egy részt van írott szöveg a videokhoz, amit ki lehet nyomtatni, plusz a felirat nem automatikusan generált, hanem ember által készítettek így biztos, hogy nincs benne félreértés.

EdTED

A TED oktató oldala, itt akármilyen videohoz lehet csinálni egy leckét, ami egy videobol és a hozzá tartozó kérdésekből áll, plusz lehet különféle vitákat indítani és egyéb érdekességet megosztani a videokról. Ezeket is saját magunknak kell megcsinálni, de megéri, mert utána már a program végzi a dolgát. Jelez, ha valaki megcsinálta a feladatot, meg tudjuk nézni, hogy melyik kérdéseket találta el, és hogy hányadszorra. Az egyetlen hátránya talán az, hogy nincsen neki applikáció, de szerintem talán hamarosan az is lesz. 
Jó benne, hogy ha valaki rossz választ jelöl be, akkor a program egyből jelzi és felajánlja neki, hogy megnézze a videót onnan, ahol az info megtalálható benne. Persze ezt is kézzel kell beállítani, de eléggé hasznos. 

Quizlet

Ezt az oldalt és a hozzá tartozó applikációt szótanulásra szoktam használni, minden héten igyekszem feltölteni az új szavakat a videókból, amiket aztán az alkalmazás segítségével lehet tanulni. A FlahCard-ok kimondják és kiírják a magyar megfelelőjét a szavaknak, ha ezeken végigmentünk gyakorolhatjuk a jelentéseket, és az írást is, illetve vannak benne játékok is, amikkel szintén el lehet mélyíteni az adott szavakat. Úgy veszem észre, hogy azok akik használják elég sokat fejlődnek vele. Itt is létre lehet hozni saját csoportokat, amikbe meg lehet hívni embereket és csak velük megosztani a szóanyagot, lehet látni, hogy ki milyen feladatokat és melyik szószedet csinálta meg, viszont az fizetős ha tanárként akarunk bejelentkezni és látni mindet amit a csoport tagjai csinálnak.

Match the memory

Ezt az oldalt nem régen találtam, igazából memória játékok készítésére lehet használni, természetesen itt is mindent a tanár csinál meg előre, de aztán bármennyiszer felhasználható. Jó lehet rendhagyó igékhez, vagy akár szinonima kereséshez, de még szótanuláshoz is.
























Sajnos applikációja még nincsen, nem tudom, hogy lesz-e valaha, de addig is marad a webes felület és a projektor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése