Rendszeres olvasók

2015. július 12., vasárnap

1 nap alatt angolul

Nyilván nem gondoltam komolyan, csak mostanában annyi ilyet látni, és már kezd idegesíteni, hogy mindenféle csodamódszerrel vakítják a népet a nyelvtanulással kapcsolatban. Persze nem vitatom, hogy vannak olyan módszerek, amik felgyorsíthatják a tanulást, vagy legalábbis megkönnyíthetik, esetleg izgalmasabbá teszik azokat, de hogy ezt így belőjük, hogy megtanulsz 1-4 hónap alatt angolul az azért nonszensz (hehe nem is tudtam, hogy létezik ez a szó magyar betűzéssel :D) 

Szóval eléggé haladószelleműnek tartom magam, és úgy gondolom, hogy azok is ugyan ezt gondolják rólam, akik ismernek, vagy akiket tanítok. Viszont olyat soha nem mondok (vagy merek mondani), hogy én márpedig megtanítalak angolul 2 hónap alatt, mert a nagy része rohadtul nem tőlem függ pl.: 1: diák elszántsága és motiváltsága (ami az én motiváltságomat is befolyásolja), 2: kora, 3: más egyéb beszélt nyelvek, ezek szintje és típusa (pl.: egy oroszul felsőfokon beszélő embert nehezebb megtanítani angolul, mint egy németül vagy franciául beszélőt), 4: az anyanyelv ismeretének mértéke, 5: alapvető tanulási képességek, 6: cél, 7: előzetes ismeretek és nem mellékesen a személyiség.

Szerintem ezeknek a tanfolyamoknak a népesség nagy részénél semmi hatásuk nincs, akiknél meg van és valóban teljesen 0-ról indulnak valószínűleg nem lesz tartós. A másik dolog, hogy tök jól hangzik, hogy 1 hónap alatt megtanulsz angolul, vagy németül vagy óhéberül, de milyen napi óraszámban, milyen intenzitással és milyen szinten? 
Plusz ettől is hülyét kapok: "megtanítalak", egy verset meg tudsz tanulni, de az én meglátásom szerint egy nyelvet az ember élete végéig tanul. A "megtanultam" egy befejezett cselekvés, az az eredménye, hogy tudom, a nyelv folyamatosan változik, kerülnek bele dolgok és kerülnek belőle ki, mert elavultak. 15 éve tanulok angolul, mert én is folyamatosan tanulok új dolgokat, leginkább szókincsben, mert a nyelvtant meg lehet tanulni, de ha valaki azt képes mondani, hogy ő megtanulta a nyelvet az hazudik, már csak azért is mert naponta jelenik meg több 1000 szó.

Biztos, hogy sok ember ráharap ezekre a lehetőségekre, mert manapság az embereknek nincs idejük semmire, de ami még nagyobb gáz, hogy nem is akarnak semmiért megdolgozni, persze tisztelet a kivételnek, de alapvetően ez a jellemző. Minél nagyobb sikert elérni, minél kisebb ráfordítással. De gondoljunk már bele, ha ez működne fél Magyarország 12 nyelvet beszélve futkározna az utcán. Hagyjuk már!

Egy másik fontos dolog, hogy fontos lépések maradnak ki az egész tanulási folyamatból, ha 1 hónap alatt akarunk megtanulni egy nyelvet. Ha bárki bármit el tud mélyíteni egy emberben, olyan heti óraszámban, ami mondjuk nem 50, akkor itt és most dobok egy tripla hátra szaltót összekötött kezekkel, lábakkal és bekötött szemmel a boci boci tarkát énekelve visszafelé dallammal együtt. Olyanoktól nem meglepő ilyen kijelentéseket olvasni, akik köszönő viszonyban nincsenek az oktatással vagy a nyelvészettel, de tanárok szájából hallani, vagy írásaiban látni, hát nem is tudom. 

Szóval, ahogy a kép is mondja, "a jó dolgok azokkal történnek, akik kidolgozzák érte a belüket és soha nem adják fel"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése